Arbejde

MINE VÆRKER


..."Dybest set handler det om at finde ind til passionen og forfølge den som ledetråd i arbejdet med kunsten, musikken og i livet i det hele taget"...


Jeg arbejder på en række store billeder med henblik på udstilling forår 2021


Interview - Torben møder Knud Strandby Thomsen i Bisserup - 2017

Jeg mødes med kunstneren Torben Kaas over en kop kaffe. Rammerne er Lodskroen en våd og mørk aften i november. Jeg har sat mig for at trænge ind til mennesket bag malerierne og finde ud af, hvad det er, der driver værket og bringer kunsten frem.

Her nævnes malere som Per Kirkeby, Kurt Trampedach, Paul Cezanne, Oluf Høst og Claude Monet, som jeg går ud fra har været inspirationskilder. Torben Kaas er også en aktiv guitarist, så det er naturligt, at listen også omfatter navne som The Beatles, J.J. Cale, Bob Dylan og Rolling Stones; men hvad har Tintin, Søren Kierkegaard, buddhistiske mandalaer og Fred Astaire med sagen at gøre? Det spørger jeg ham om.

”En masse emner har været oppe at vende igennem tiden. Sådan var det med Søren Kirkegaard for ikke så længe siden”

Det giver i al fald læseren et billede af, at du har bevæget dig ud i mange retninger og signalerer en grundlæggende nysgerrighed i forhold til livet. Af dit omfattende cv fremgår endvidere, at det ikke fra begyndelsen lå i kortene, at du skulle blive billedkunstner. Du var først godt på vej til at blive professionel fodboldspiller og sideløbende hermed var du guitarist i adskillige bands. På et tidspunkt fravælger du fodbolden, da den ikke er forenelig med en karriere inden for musikken.

”Ved siden af musikken har Torben siden 1990 været aktiv kunstmaler med adskillige udstillinger”. Det efterlader indtrykket af, at kunsten endnu ikke har fortrængt musikken, men at den alligevel fylder meget i dit liv. Hvordan opstod egentlig interessen for at male?”

Den opstod faktisk ved, at jeg oplevede en maler på gågaden i Næstved fremvise sine abstrakte billeder og omtale dem i overstrømmende vendinger. Jeg var siden heldig at komme ind på kunsthøjskolen i Holbæk, hvor jeg lærte det teoretisk grundlag. Her blev jeg også præsenteret for de store klassiske malere.

Lige for tiden fylder musikken dog alt – jeg komponerer og vi skal indspille lp. Det handler også om, hvor mange timer man har i døgnet, når der også skal være tid til at sove og til at gå på arbejde. Musik og kreativitet går godt i spænd sammen, men jeg har også indset, at man ikke kan begge dele på samme tid. Både maleriet og musikken kræver, at jeg i perioder kun fordyber mig i enten det ene eller det andet. Der opstår nærmest en hypnotisk tilstand i de måneder det står på.